ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Храната освен повод за радост може и да е причина за големи тревоги. Здравните власти регистрираха бум на чревните вируси - с 50% повече за една година.
"Лятото е време, когато сме предразположени към по-лежерни занимания. Ставаме малко по-немарливи към хигиенно-епидемиологичните изисквания, които трябва да спазваме. Също така със струпването на повече хора се затруднява и санитарният контрол, съхранението на продукти", обясни началник на Клиниката по спешна токсикология на ВМА доц. Людмила Нейкова.
По думите ѝ трябва да внимаваме с консумацията на храните, които взимаме на плажа с нас.
"Задължително трябва много добре да бъдат измити продуктите, които ще носим, и трябва за кратко време да бъдат изложени на високите температури на плажа. Дори и да имаме хладилна чанта, това не е гаранция, че няма да настъпи някакво изменение въс вкусовите качества на хранителния продукт или да се развие някаква микрофлора, дали ще е от типа на вирус, дали ще е микроорганизъм. Тъй като симптомите и на вирусните, и на бактериалните инфекции са почти едни и същи. Това е коремна болка, коликообразна, която е доста мъчителна, това е гадене, повръщане", обясни доц. Нейкова, предава Нова телевизия.