ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Лимоните са сред плодовете, които рядко се консумират самостоятелно поради силно киселия им вкус. От друга страна обаче, са много популярни в малки количества като добавка към различни комбинации с билки, подправки, храни.
Каква е хранителната стойност на плода?
Един суров лимон, без кората, съдържа 17 калории, 0,6 г протеин, 0,2 г мазнини, 5,4 г въглехидрати, включително 1,6 г фибри и 1,5 г захар. Консумацията на един лимон осигурява още 51% от ежедневната нужда на организма от витамин C, както и пантотенова киселина, магнезий, фосфор, калий, мед и манган в по-малки количества.
А ако предпочитате да консумирате сока му, той ще осигури 6 калории, 0,1 г протеини, 0,1 г мазнини, 2,1 г въглехидрати, включително 0,1 г фибри и 0,1 г захар. Набавят се 23% от дневната нужда от витамин C.
Има редица проучвания, посветени на ползите за здравето, които лимоните носят. Установено е, че те помагат в борбата с рака, а също така могат да предотвратят и развитието на астма, пише puls.bg.
Консумацията на лимони спомага и усвояването на желязото, а неговият дефицит може да доведе до анемия.
Поради високото си съдържание на витамин C, лимонът се смята за силен стимулатор на имунна система. В този смисъл, консумацията му е особено препоръчителна в сезона на грипа и настинката.
Като цяло, консумацията на всякакви плодове и зеленчуци се свързва с понижен риск от развитие на сериозни заболявания и състояния като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. Подпомага се поддържането на здравословно тегло.


