Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)
В България отново има масиран внос на сухо мляко. По данни на Агенция "Митници“ за първите четири месеца на 2019 г. у нас са влезли над 2,3 тона. През 2018 г. е отчетен внос на около 21 хил. тона сухо мляко и 6 хил. тона кондензат.
Суровината е основно от Полша, Румъния, Гърция, Кипър и Великобритания. Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган съобщи в началото на тази година, че Евросъюзът е продал 99% от интервенционните запаси от сухо обезмаслено мляко при фиксирана минимална цена от 110 евро/100 кг .
В периода 2015-2017 г. ЕК изкупи в интервенционен режим 380 хил. т сухо обезмаслено мляко. Към днешна дата са останали само 4 хил. т., пише "Марица".
По данни на Института за аграрна икономика през последните години сухото мляко все повече се използва за нуждите на млекопреработвателната ни индустрия. То се влага основно в производството на сладолед, шоколад и други сладкарски изделия, но участва и в състава на киселото мляко, сиренето и кашкавала, както и на млечните напитки. Предпочита се заради по-ниската му цена от тази на суровото краве, овче и биволско мляко. Това от своя страна е удар върху производителите на сурово мляко, което води до ниски изкупни цени и до фалит основно на малки и средни ферми.
В момента средната цена на суровото краве е около 0,60 лв/кг. Тя не може да покрие и половината от себестойността на неговото производство.
Големите доставки на сухо мляко се обясняват и със сериозния спад в млечното животновъдство през 20-те години преход. За този период броят на едрия рогат добитък е намалял над 2 пъти, а спадът при овцете е 5 пъти в сравнение с 90-те години. Влошена е и производствената структура на млечното животновъдство - средният брой на животните в стопанствата е нисък, а броят на говедата в модерните ферми І и ІІ категория е около 45%.