ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Кафето има тонизиращо действие, а много хора харесват и вкуса му. Разбира се, има и такива, които не обичат кафе.
Австралийски учени са установили, че хората с наследствени сърдечно-съдови заболявания подсъзнателно са склонни да избягват кафето или да изберат варианта без кофеин. Онези, които са с добра наследственост в тази област, обикновено пият кафе с удоволствие. По този начин организмът сам решава от колко кофеин се нуждае, гласят резултати от изследване, публикувано в списание American Journal of Clinical Nutrition.
Кафето има тонизиращо действие, а много хора харесват и вкуса му. Разбира се, има и такива, които не обичат кафе, пише "Розали". Учени от Университета на Южна Австралия решиха да разберат дали това е свързано просто с вкусовите възприятия или тези, у които кафето предизвиква неприятно усещане като тахикардия или ускорено сърцебиене.
Заедно с колегите си от Южноавстралийския институт по здравеопазване и медицински изследвания те анализирали данните на 390 435 участници на възраст между 39 и 75 годи от британска биобанка. Установили, че наистина хора с високо кръвно налягане, стенокардия и аритмия пият по-малко кафе, консумират безкофеиново кафе или изобщо избягват тази напитка в сравнение с хора без сърдечно-съдови симптоми.
Учените сравнили информация за обичайната консумация на кафе с нивата на систоличното и диастоличното кръвно налягане и изходните нива на сърдечна честота при участниците в проучването и анализирали причинно-следствената връзка между факторите, използвайки Менделова рандомизация.
За първи път били получени доказателства, че върху консумацията на кафе влияе заложеното на генетично ниво здравословно състояние на сърдечно-съдовата система, което се отразява в артериалното налягане и честотата на сърдечния ритъм. Това означава, че генетиката не само отговаря за апетита към кафето, но и регулира количеството на консумацията му, като защитава организма от прекомерни дози кофеин.
Хората пият кафе по различни причини: за да се освежат, когато са изморени, защото има приятен вкус или защото е част от тяхното ежедневие, се казва в прессъобщението към проучването.