Майстор готвачите издават 20 хитрости, които да ти послужат в кухнята! Възползвай се от тези гениални идеи!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Готвенето е изкуство, време, опит, знание и малко хитрост. Майстор готвачи споделят от личен опит неща, които могат да Ви помогнат много в кухнята, възползвайте се!
Ако трябва към гозбата да сложите чесън, но се притеснявате да не прекалите, има една хитрост - не посягайте да го слагате в блюдото, а само натъркайте чинията, в която ще сервирате. Така гостите ми ще усетят аромата, но няма да им е неприятно.
Ако се пресолили супата, няма страшно, нещата са поправими. Просто сложете в марля булгур или някаква друга зърнена култура - ориз, например, и потопете вързопчето в тенджерата за известно време.
Зърната гарантирано ще абсорбират излишната сол. Същият успех ще постегнете, ако сложите един цял картоф. След като извадите картофа, не е нужно да го хвърляте, от него можете да направите добро пюре.
Ако готвите месо или черен дроб, за да не стане ястието ви твърдо, солете накрая.
Ако фурната ви грабне изведнъж отгоре питата, която печете, да не загори, просто й метнете една мокра хартия.
За да се подготвите истински бял ориз, капнете няколко капки оцет в тигана, в който го запържвате.
Когато се опитвате да режете варено яйце и то започва да лепне по ножа и да се разпада, а вие не искате това, спокойно, просто намокрете ножа с вода.
За да стане бистър бульонът ви, сложете кубче лед в тенджерата.
Не слагайте капак на тенджерата когато готвите боб, за да избегнете после потъмняване на зърната в ястието.
По-лесно ще отстраните костилките от бадемите, ако преди това ги накиснете в топла вода за 3 минути и след това веднага ги сложете в студената вода.
Преди да започнете да правите кафе, сложете щипка сол в смлените вече зърна, това ще направи вкуса на напитката по-ярък.
Ако намажете месото, което печете с мед, коняк или сок от нар, ще получите хрупкава коричка.
Пърженето винаги е предизвикателство. При него има едно първо правило - не се слага в тигана нищо, преди мазнината да загрята добре. Всеки, пропуснал това, е осъден да направи каша, но не и хрупкаво пържено.
Загрятата добре мазнина обаче крие и някои рискове, за които всеки се сеща какви са. За да няма излишно пръскане или пукане по котлона, просто в момента, в който мазнината се загрее, хвърлете щипка сол. Това ще балансира нещата на котлона и няма да има съскане и пръскане.
Кори от банани в говеждия бульон ще направят месото, което готвите по-меко.
Опитайте да сложите ядки вместо сухар в панировката и ще направите ястието по-вкусно.
Вкусът на ястията ще бъде по-плътен, ако предварително загрявате посудата, в която ще ги сервирате.
Същото правило важи и за студените ястия, то там, логично, посудата се охлажда предварително.
Когато сервирате месо, винаги правете така, че да има поне час време между ваденето му от фурната до сервирането. Само така гостите ми ще усетят всичките аромати, на онова, което сте вложили.
Винегретът ще е с по-добър вкус, ако към него добавите супена лъжица сварено мляко и малко захар.
Винаги острете ножовете - колкото повече са резливи, толкова е по-малка вероятността да се порежете. Звучи странно, но е така.
Идеята да се добави малко ванилия в салата изглежда странна, но пък я подправя наистина страхотно!
Вместо сол и оцет, слагайте на салатата лимонов сок. Цитрусовият аромат ще направи нещата по-вкусни, а храната ще е по-полезна.
Извън практичните съвети - не забравяйте, че готвенето е и изкуство, но и забавление.