Необходими продукти:
400 г макарони
500 г тиквички
200 г патладжани
1 ч.ч. ситно нарязан пресен лук
1 1/2 ч.ч. доматена паста
1 ч.л. босилек
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. чесън на прах
100 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява и отцежда. Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват, оставят се да се отцедят за 30 минути от горчивия сок и се изплакват. Тиквичките се нарязват на кубчета. Лукът се задушава в зехтина и се прибавят тиквичките и патладжаните. Задушават се до готовност (около 20 минути). Когато патладжаните са готови, се прибавят доматената паста, солта, захарта и подправките. Оставя се да поври 5-10 минути при непрекъснато бъркане. Когато сосът се сгъсти, се добавя пастата и се разбърква за кратко. Сервира се с пресен босилек.