BG EN

Малините и къпините церят подаграта

Докторе

Малините и къпините церят подаграта

78250
на 14.08.2013
Малините и къпините церят подаграта

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Подаграта е болест, настъпила поради натрупване в организма  на големи количества пурини  - продукти от обмяната на белтъчините, които се превръщат в пикочна киселина.  В ставните кухини  тази киселина кристализира  и причинява функционални нарушения. Няколко са основните причини за подаграта: нарушение в белтъчната обмяна,  което се предава по наследство, както и недостатъчно отделяне на пикочна киселина през бъбреците. Също - високо ниво  на  опасни мазнини /триглицериди/ в кръвта поради нездравословен начин на живот /стрес, неправилно хранене, наднормено тегло, намалена подвижност/. Значение има и състоянието на щитовидната железа.  Когато в ставната капсула се образуват кристали  на пикочна киселина, организмът е принуден да им противодейства. Това става с помощта на белите кръвни клетки – левкоцитите, като в засегнатото място се наблюдават всички симптоми на възпаление – подуване, болка, зачервяване и нарушена функция. При 75 на сто от пациентите се уврежда и боли палецът на крака, но не е изключено  пострадалият да  изпитва болки и в петата, ходилото, горната част на стъпалото, коленете, пръстите на ръцете.  

препоръчано

Лечението се извършва с  медикаменти, намаляващи болката. Предписват се и  таблетки, които ускоряват отделянето на пикочната киселина през бъбреците или понижават нейното ниво в кръвта.  Трябва да се има предвид, че някои лекарства /аспирин, диуретици и др./  затрудняват отделянето на пикочна киселина през бъбреците.  Известно е, че при подагра колкото повече животински белтъчини  се консумират, толкова повече пурини се натрупват в организма.   Затова на пациентите с тази диагноза  категорично се забраняват:  месни, рибни и гъбени бульони, всички видове консерви, пушени продукти, както и ястия с черен дроб, сърце, бъбреци, говежда и свинска мазнина. Изключват се също: бобови храни, спанак, цветно зеле, шоколад.   Правилно е да се ограничават  спиртните напитки – не повече от една чаша вино или бира на ден, защото те съдържат много пурини.  Препоръчва се консумацията на варена или печена храна. В менюто може да се включват немазни месни и рибни блюда,  максимум до два пъти в седмицата.  Важно е да се поемат течности  - не по-малко  от 2,5 литра на ден, ако няма противопоказания за това.  Да не се забравя, че с водата по-ефективно се отделя пикочна киселина.  Благоприятно се отразяват разтоварващите дни, един път седмично. /Например, с килограм и половина зеленчуци/.

Добре се отразява консумацията на плодове с червено-син цвят -  сливи, малини, боровинки, къпини и др. Изследвания сочат, че тези плодове съдържат вещества, които понижават нивото на пикочната киселина в кръвта. Може да се приема и аптечен екстракт от глог и черна боровинка. Подходящи са още ястия с необработени зърна,  нискомаслени млечни продукти, както и по едно яйце на два дни.

 

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК