ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
С хубавото и топло време сладоледите стават все по-изкушаващи. А със старта на лятото от Българската агенция по безопасност на храните започнаха засилени проверки за качеството на леденото лакомство, което ни се предлага. Инспекции се провеждат в производствени цехове и обекти за продажба.
“Следи се дали се спазва технологичният процес, параметрите на пастьоризация, закаляване и съхранение на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, ако има такива”, обясни пред Нова телевизия д-р Златина Димова, директор на ОДБХ-Варна.
И докато на повечето места изискванията са спазени, проверките показват, че има и обекти с груби нарушения: използване на суровини с изтекъл срок на годност, работа на персонал с изтекли здравни книжки и др.
Такива нарушения са открити в производствен цех във Варна. Той вече е бил запечатван от контролните органи, но въпреки това е продължил да осъществява своята дейност.
“Лицето не се яви на заповед за спиране на дейност, въпреки че беше извикан в ОДБХ-Варна. На 14-и е проведен разговор, при който лицето пак отказва. На 19 юли, със съдействието на “Икономическа полиция”, обектът е посетен обекта, но не е осигурен достъп”, обясни д-р Надежда Петрова, която е главен инспектор в ОДБХ.
“Това е престъпление по Наказателния кодекс и ние сме предприели съответните действия с писмо до другите отговорни институции”, каза д-р Димова. За нарушителите обаче са предвидени сериозни глоби, започващи от 2000 лв.


