Предписват се от лекар
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Магнезий: Съдържа се най-много в спанака, боба (зрял и зелен), сушените плодове, бадемите, орехите, лешниците, шоколада и в някои минерални води.
Литий: Има го в картофите, марулята, солта, рибата, и то в големи количества. Литият и магнезият могат да се съчетават, но не бива да се вземат едновременно. Единият микроелемент може да се взема сутрин и на обед, а другият – вечер. Могат да се комбинират и с калций, магнезий, кобалт (те са добри успокоители на нервите), и с фосфор (против свиване или гърчене на мускулите).
Калций: Намира се най-много в млечните продукти, цикорията, гъбите, магданоза, пиперките, овеса.
Манган: Най-богати са житните растения, плодовете и зеленчуците, бадемите, соята, рибата и ракообразните, охлювите.
Кобалт: Намира се в малки количества в ракообразните, месото, гъбите, репичките, лука.
Фосфор: Съдържа се в млякото, сиренето, боба, аспержите, морковите, лещата, магданоза, яйцата, рибата.
Микроелементите се доставят по естествен път на организма чрез храната, която следва да бъде разнообразна и качествена. В случай на недостиг те се предписват от лекаря като медикаменти или хранителни добавки. Във вид на таблетки, капсули или ампули обикновено се пият с вода. Има и гранули, които се смучат.