ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти:
300 г брашно
20 г прясна мая
250 мл хладко мляко
80 г захар
100 г стафиди (или 50 г стафиди и 50 г захаросани портокалови кори)
2 с.л. портокалов сок
60 г масло (или маргарин)
50 мл олио
3 жълтъка
щипка сол
настърганата кора
на 1 портокал
Начин на приготвяне:
Накисват се стафидите в портокаловия сок. Разтваря се маята със 100 мл от млякото, малко брашно и захар да стане на гъста кашица. Оставя се да втаса (шупне).
Пресява се брашното, добавят се маята, леко разбитите жълтъци, разтопеното масло, олиото и се замесва гладко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло около 30 мин да втаса.
Добавят се стафидите към тестото и отново се размесва.
Оформят се малки козуначета, които се поставят в предварително намазана с мазнина форма.
Оставят се отново да втасат около 30 минути. Пече се при 180 градуса около 30 минути.