ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Млечните продукти, яйцата и ядките са сред най-често срещаните храни, които могат да предизвикат алергия при децата, информира "Дарик". При възрастните обаче водещо място при алергиите от храни са морските дарове, плодовете и зеленчуците. Това каза в ефира на Дарик алергологът д-р Стефка Евтимова, като уточни, че трима от 100 души страдат от хранителна алергия. Според нея новите изисквания за обявяването на алергените в менютата на заведенията са абсолютно основателни и необходими, тъй като защитава производители и ресторантьори от поемането на съдебна отговорност в случай на тежък алергичен шок на клиент. Хората, алергични към определени съставки в храните трябва да носят ампула с адреалин, която да ползват при тежък алергичен шок.
70 % от пловдивските заведения вече са покрили изискванията да обявят алергените в ястията чрез списък в менютата или табло в заведенията, съобщи Димитър Лукарев от Асоциацията на заведенията в града. Инвестицията е за около 50- 60 лева. Според Лукарев обаче, клиентите на този етап не се проявяват интерес към предоставената информация.


