ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Въпросът защо чипсът е вреден тревожи много фенове на този популярен продукт. Отдавна е известно, че въпреки приятния си вкус ароматният чипс от пържени картофи представлява опасност за човешкото здраве и ако се консумира редовно, може да доведе до негативни последици за организма.
Какво би се случило с тялото ни, ако прекаляваме с чипса? Картофеният чипс, заедно с газираните напитки, оглавяват списъка на най-вредни храни. Чипсът не е нищо повече от микс от въглехидрати и мазнини, със сол, оцветители и различни ароматизирани заместители.
Много вреден е чипс, приготвен от картофено брашно, вместо цели картофи. Въпреки че самият картоф е полезен продукт, по време на интензивната обработка на картофите за производство на картофен чипс, той губи всички полезни свойства и от своя страна става много вреден.
Заради съдържанието си на високи нива въглехидрати (нишесте) и мазнини, картофените чипсове са богати на калории – 100 грама картофен чипс съдържат 510 калории, почти половината от дневната норма на детето. Ето защо чипсът причинява затлъстяване.
Чипсът причинява много щети. Много е солен и излишната сол може да попречи на нормалния растеж на костите, да наруши метаболизма и да доведе до сърдечни проблеми. Хора с повишено налягане на кръвта не трябва да ядат картофен чипс. Основната съставка на солта е натрий, който има свойства за задържане на вода и повишава кръвното налягане, когато сърцето трябва да изпомпва повече кръв през кръвоносните съдове от обикновено. Цветовете и ароматите, които придават вкуса на шунка, сметана, копър и т.н., биха могли да предизвикат алергични реакции.
Мазнините, които се съдържат в чипсовете, представляват сериозна опасност за нашето здраве, защото са канцерогенни, т.е. имат канцерогенен потенциал. Мазнините, които се съдържат в чипса от картофи са така наречените хидрогенирани мазнини, като маргарин. Дори в ранна възраст тези мазнини биха могли да завишат холестеролните нива в кръвта и да увеличат риска от атеросклероза, инфарктни и инсултни състояния, въпреки че преди това се смяташе че тези заболявания се наблюдават само при възрастни хора. Като се има предвид дали чипсът е вреден или полезен, всички диетолози твърдят, че този продукт е един от най-вредните. Естествено ако рядко се консумира, тогава няма да се появят неприятни симптоми, тъй като тялото ни се справя добре с неутрализирането на канцерогените.


