ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Новите правила на работа от 1 април, принудиха ресторантьорите да вземат спешни мерки, за да осигурят максимална заетост на заведенията. Пловдивска верига обяви, че гарантира приятна атмосфера в градината си до края на вечерта, като раздава топли одеяла на клиентите си.
Идеята е тези, които се заседят по масите до края на разрешеното работно време в хладните вечери, да могат да се наметнат с ведомствените покривала, пише "Марица".
Част от заведенията държат одеялата "на склад", откакто влезе в сила забраната за пушене на закрито и се ползват в междинните сезони. Други пък тепърва ще трябва инвестират в наметки.
Популярен ресторант с огромна градина в Пловдив пък вече е инсталирал мобилни отоплителни уреди на открито, защото вечерите все още са хладни. Инвестицията не е отсега, но ще спаси положението, коментират от заведението.
В момента кафенета, питейни заведения и ресторанти могат да работят с ограничено работно време - от 6 до 23 часа. Изненадващо, в последната заповед на министъра на здравеопазването няма изискване за отстояние между масите и персоналът ще преценя на око дали няма струпване на хора.
Не всички заведения с градини обаче отвориха, особено тези с по-малки открити площи. Причината е, че дори и за три маси на открито трябва да се поддържа менюто и да се зарежда кухнята. Все още не е ясно указано и дали компенсациите за бизнеса продължават, при положение че частично имат възможност да работят.


