Наближава Архангелова Задушница! Погледни колко е важен този ден и какво се прави задължително на него!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Архангелова задушница се пада впървата събота на месец ноември. На този ден Православната църква почита Св Архангел Михаил - Архангелова Задушница, наричана още войнишка.
На Архангелова (мъжка) Задушница се отдава почит към паметта на починалите, вечна благодарност на офицерите и войниците, загинали за родината - България. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - тъй като събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм, на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещи за тях.
Задушница е ден за помен на душите на починалите, на тези, които вече не са сред нас, но са в нашите сърца.
В църковния календар са фиксирани датите на задушниците, които са 3 на брой - Голямата Задушница, която е винаги преди началото на Великия пост, Задушница преди Петдесетница, наричана още - Черешова задушница и Архангелова Задушница.
Задушница се чества винаги в събота, именно заради това всяка година нейната дата се мени, събота е ден, който в църквата е отреден за ден на покойниците.
Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, подир която се прави обща панихида. Камбаната бие траурно, с отмерен удар. (Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.)
По православния обичай празниците започват от предната вечер и се отчитат с вечерната служба в храмовете. Поради това още в петъчния следобед и в събота до обяд близките на починалите посещават гробовете. Преливат ги с вино, оставят храна, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват с тамян.
След това раздават, дори и на случайни, непознати хора жито и храна, наречена подавки - пита, маслини, сладкиши, баници, бонбони, плодове и други лакомства, които починалите близки са обичали преживе за "Бог да прости".
Задължително се нарича за кого точно се раздава за помен. Например: "Вземете за Бог да прости за баба (името), дядо (името), други близки (имената). Някои казват: "За всички починали близки".
Разбира се, починалите не се нуждаят от никакви вещи, дрехи, храна, не усещат студ, глад и жажда като нас. Всичко, което принасяме в тяхна памет, има символично значение: житните зърна са символ на бъдещото възкресение, виното - на животоподателната Лоза Христос и Неговата пречиста Кръв, свещите горещата вяра, тамянът - чистата молитва и предвкусване на бъдещите небесни блага, цветята добродетелите на починалите и любовта ни към тях, надгробният кръст означава, че погребаният е бил християнин и е починал със светла вяра във всеобщото възкресение на мъртвите.
Починалите се нуждаят от молитвена подкрепа, от раздаване на милостиня в тяхна памет, за да изпросят Божията милост за успокоение на душата.
Поменът за починалите може да се направи на гроба, в църква, или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Но ако не повикате свещеник, по-възрастна жена или мъж изрича: "Дай, Господи, прошка на починалия твой раб/рабиня (починалите твои раби) (изброяват се имената...), прости неговите (техните) волни и неволни грехове и нека бъде вечна паметта му (им) Амин!". Събралите се отговорят "Амин" и се прекръстват.
Предварително можете да запишете имената на покойниците в някой храм (суха литургия) - 10 имена за 2,00 лв., която се отслужва в събота преди обяд.
Много често още в петък след обяд хората подават за "Бог да прости" на колеги, съседи и на членовете на семействата. В петък вечер или в събота за обяд би могла да се приготви вечеря или обяд вкъщи за помен на починалите роднини.
На Задушница не се върши домакинска работа - чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.