Най-вкусните рецепти за Великден и Гергьовден в кулинарна съкровищница
Последвайте ни в Google News Showcase
Красивата трапеза е притегателният център за цялата фамилия. На нея споделяме радости и неволи, събираме се да празнуваме или да почетем някого. Всяка добра домакиня знае колко важни са ястията, които се поднасят на нея. Затова и българите сме известни по света със своите вкусни гозби и доброто си гостоприемство.
WINBET – 3 начални бонуса + 3 подаръка за Спорт, Казино и Live Казино! (18+)
От днес на всички вестникарски павилиони в страната ще намерите безценната книга „Най-вкусните рецепти на България“, която събира цялото ни родно кулинарно богатство. Томчето се разпространява с логото на издателство „Милениум“ и е на цена само 12 лв.
Златният готварски наръчник събира указания за приготовлението на цели 365 традиционни ястия, с които ще смаете членовете на семейството и гостите си във всеки делник или празник. В него ще откриете всичко за изкуството на храненето – от похапването до преяждането, подробно обяснено и старателно подредено в тематични раздели – салати, предястия, основни и десерти, които са сякаш извадени от тефтера на баба.
Рецептите са лесни, не изискват скъпи и екзотични продукти и могат да бъдат сготвени дори от начинаещите домакини в кухнята.
В книгата ще откриете и перфектните предложения за семейната трапеза на Великден и Гергьовден.
А ето и три вкусни рецепти за ястия, които да приготвите за вашите близки по време на предстоящите празници:
Салата от тиквички и домати
Необходими продукти:
2 тиквички
2 домата
5-6 листа пресен босилек
За маринатата:
2 скилидки чесън
4 стръка копър
сок от 1 лимон
20 мл зехтин
10 г настъргана лимонова кора
ябълков оцет
Начин на приготвяне
Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета и се запичат в тиган за около 3 мин от всяка страна.
Маринатата се приготвя, като копърът се реже на ситно и се слага в купа заедно с оцета, зехтина, лимоновия сок и настърганата лимонова кора и нарязания на ситно чесън.
Изпечените тиквички се заливат с маринатата и се оставят да престоят.
Доматите се режат на тънки кръгчета и салатата се украсява с тях.
Зеленчуците се поръсват с нарязан на ситно босилек.
Гергьовско пълнено агне
Необходими продукти:
1 цяло агне с дреболиите
5 връзки пресен лук
180 г ориз
180 г стафиди
150 г масло
1 връзка магданоз
1 връзка копър
3 стръка джоджен
20 г червен пипер
сол
Начин на приготвяне
Агнешките дреболии се сваряват в подсолена вода и се нарязват на малки парчета. Ситно нарязаният лук се задушава в част от мазнината, след което се подправя с червения пипер, ситно нарязания магданоз, копъра и джоджена. Прибавят се дреболиите, стафидите, свареният ориз и сол.
Агнето се изчиства, измива и осолява. Напълва се с приготвената плънка и се зашива. Намазва се с маслото, покрива се с булото и се изпича в тава, в която се долива вода.
Кайсиев пудинг
Необходими продукти:
4 яйца
250 г захар
500 г брашно
125 г масло
1 компот от кайсии
1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне
Маслото се стопява в тава и върху него се слагат кайсиите. Яйцата се смесват със захарта при непрекъснато бъркане. Бакпулверът се слага в брашното и сместа се сипва в яйчената смес. Разбърква се до получаване на хомогенна смес. Готовото тесто се разстила върху кайсиите. Пудингът се пече в умерена фурна. Щом изстине, се обръща върху голяма чиния и се залива със сока от компота.