ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Наш учен ще атакува световния пазар на хранителни добавки. Доц. Димитър Якимов е преподавател по биотехнологии, биологично земеделие и агроекология във великотърновския филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив.
Новите му разработки са насочени предимно към вегани и вегетарианци, спортисти, хора, борещи се с анемия и със занижен имунитет. Особено подходящи за прием са през април и май, тъй като повлияват пролетните умори и зареждат организма с трудно набавимите витамини и минерали.
„Приемам работата си като кауза, защото искам да променя начина на мислене на хората. Участвам в организирането и провеждането на информационни кампании заедно с редица неправителствени организации с цел нашите съграждани да проумеят необходимостта от здравословното хранене“, заяви доц. Якимов.
Едната от разработките, които предстои да се появят на пазара до месец, е пробиотик с млечно-кисели бактерии, култивирани върху брашно в сух вариант, смесено с брашна с високо съдържание на протеини. Включени са сусамово, тиквено и слънчогледово семе, като преди това са обезмаслени чрез студено пресоване, което обуславя още по-богатото им съдържание на протеини.
„Продуктът е алтернативен вариант за прием на млечно-кисели продукти и най-вече е подходящ за веганите, които изобщо не употребяват млечни продукти“, обясни доц. Якимов. По думите му голям процент от населението има недостиг на протеини и хората основно си ги набавят чрез консумацията на месо, а болните от анемия – чрез хранене с черен дроб, а това не е изцяло полезно.
Паралелно с пробиотика с млечно-кисели бактерии доц. Якимов създал и течен вариант на тиквено брашно с най-висока степен съдържание на незаменими аминокиселини. Това представлява питие, което се произвежда в лицензиран цех за производството на храни в региона, и също е подходяща за спортисти, вегани и вегетарианци.
Доц. Якимов уточни, че разработките му се радват на интерес от чужбина. „Най-любопитни са европейските страни, но като цяло съм се насочил към Арабския свят, защото те обичат масла и производните им“, коментира преподавателят.


