Не яжте червено месо, белият хляб не е вреден, закуската е най-важна - съветите на топдиетолог за здравословно хранене!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Не трябва да забравяме, че закуската е най-важното ядене на деня, тя ни "дава горивото". Преди лягане организмът се подготвя за покой и сън и всъщност солидното похапване късно вечер, към което масово се придържаме, натоварва и уврежда бъбреците, черния дроб и сърцето. Това коментира известният проф. Божидар Попов в интервю за edna.bg.
"Най-големият мит е, че ни трябват много пари, за да се храним здравословно. По-важно е човек да се храни според спецификата на своя метаболизъм. Затова няма универсална рецепта и диета за отслабване, защото всеки организъм е податлив по различен начин към свалянето и респективно трупането на килограми", подчертава професорът, който е категоричен, че всеки може да грижи добре за здравето си, ако има желание.
"Два пъти седмично е напълно достатъчно да похапваме месни продукти от типа на всякаква скара или готвени ястия. Вече е категорично доказано, че честият прием на червени меса увеличава риска от рак на дебелото черво. Яжте риба също поне 1-2 пъти в седмицата, но подбирайте предимно прясна и речна, за да избегнете нефтените замърсявания, характерни за морските и океански басейни" препоръчва експертът.
Професорът посочва, че е добре да се избягват всякакви мазнини, независимо от вида им.
"Вече се предлагат кухненски съдове, чието покритие изисква оскъдна мазнина, за да приготвим дадено блюдо", уточнява той.
По повод широко дискутираната тема за вредите от белия хляб, професорът категорично опровергава мнението, че той може да бъде само вреден.
"При някои заболявания на храносмилателната система е даже препоръчителен. Иначе е пълен само с нишесте. Изберете пълнозърнестия хляб. Калориите в него са изравнени с тези на белия, но минералните съставки, витамините и фибрите (помагащи за перисталтиката) са в пъти повече", съветва Божидар Попов
"Българинът постоянно се информира за новостите относно здравословното хранене и е запознат в детайли със свойствата и качествата на отделните групи продукти, но проблемът е, че не обича да спазва принципите на балансирания и полезен прием на храни", завършва той.


