BG EN

Невероятните ползи от лилавите плодове и зеленчуци

ГОРЕЩО
ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев. Готви се гражданска война с кръвопролития и жертви. Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 може да са само Христо Стоичков и Лили Иванова (ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Бащата на Сияна: Потресен съм, че съдът пусна срещу 5000 лв. убиеца на полицая Георги. Когато караш с 60 км над ограничението, това си е живо убийство (ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Недялко Недялков за публичното заличаване на Колтуклиева от ПП: Това е полумъжко деяние, найотициновщина. В момента Сорос изсипва огромни пари у нас, в Сърбия и в Унгария (ВИДЕО) ПИК TV! Адвокат Мария Петрова с остър коментар: Министрите на здравеопазването са все повече сламени човеци (ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Психологът д-р Ирена Соколова с експертен анализ - каква е психологията на тълпата и на поколението "Джен Зи": Поколенията са наречени със съответните имена заради родителската безпомощност (ВИДЕО)
Здраве

Невероятните ползи от лилавите плодове и зеленчуци

23515
на 25.10.2025
Невероятните ползи от лилавите плодове и зеленчуци
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Учени от университета „Николай Коперник“ в Полша са открили, че лилавите плодове и зеленчуци, като боровинки, касис, лилави сладки картофи и червено зеле, могат значително да подобрят възстановяването на организма след тренировка и да предпазят клетките от стареене. 

препоръчано

Всичко се дължи на антоцианините - естествените пигменти, които придават на растенията характерния им цвят. Както пише списание Nutrients, тези съединения активират антиоксидантните механизми, намаляват възпалението и поддържат сърдечно-съдовото здраве. Изследователите отбелязват, че антоцианините влияят върху ключови клетъчни пътища, включително Nrf2 и NF-κB, помагайки на тялото да се справи с оксидативния стрес - основната причина за умора, възпаление и увреждане на тъканите след интензивни упражнения. Хората, които редовно консумират храни с високо съдържание на антоцианини, демонстрират по-бърза адаптация към упражнения и устойчивост на хронични заболявания. 

Тези съединения обаче не се абсорбират напълно - само около 2 процента от антоцианините, консумирани с храната, действително достигат до клетките. Учените търсят начини за подобряване на тяхната ефективност: те разработват микрокапсулирани и наноемулсионни форми и препоръчват комбинирането на „лилави храни“ с витамин C, което подобрява усвояването им, отбелязва БГНЕС. 

Авторите на изследването подчертават, че редовното включване на лилави зеленчуци и плодове в диетата може да бъде прост и безопасен начин за подобряване на здравето, повишаване на издръжливостта и забавяне на процеса на стареене.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството
ПИК TV x
ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев. Готви се гражданска война с кръвопролития и жертви. Кандидатите на ГЕРБ за Дондуков 2 може да са само Христо Стоичков и Лили Иванова (ОБНОВЕНА) ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев. Готви се гражданска война с кръвопролития и жертви. Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 може да са само Христо Стоичков и Лили Иванова (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 77
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК