ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Нали познавате мириса на девесил? Това е подправката, която употребяваме най-често за рибни ястия. Тя е също лечебно растение, което подпомага храносмилането, омекотява дейността на стомаха и червата, Народната медицина я препоръчва при сърдечни заболявания, изтощение, кашлица и бронхит.
Древните лекари Хипократ и Гален са използвали девесила, сварен или накиснат във вино. С него са помагали при мозъчни увреждания, отоци, нощно напикаване, кожни увреждания. Според стара рецепта билката, смесена с мед, може да изчисти от отрови организма. Сега фитотерапевтите са категорични, че девисилът успокоява нервната система.
С такава цел се прави чай от девесилови корени. В подходящ съд се налива половин литър вода. Към нея се добавят 1-2 супени лъжици пресни или изсушени корени от девисил. Варят се за 10-15 минути. Течността се прецежда, след като леко се охлади.
Пие се по чаена чаша, 2-3 пъти на ден.


