ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Медът често е сред най-високо оценените здравословни храни, които ни изпълват с енергия. Той е богат на витамини и минерали и полезните му свойства за организма са неоспорими. Медът приема и лечебните свойства на билката или цвета на растението, от което е получен.
Той има антиоксидантен ефект, антибактериални и антигъбични свойства, подсилва имунитета, облекчава кашлицата, понижава кръвното налягане и подобрява паметта.
Медът има стотици полезни свойства, но при нагряване някои от тях се губят.
"Захаросаният мед не се харесва на всички и много хора го загряват, за да възстановят неговата течна форма. Тогава обаче започва да се променя кристалната решетка и молекулярната му структура", обясни пред радио Sputnik диетологът Андрей Золотарев.
"След нагряване медът може да загуби редица полезни свойства. В него има определен брой ензими, които се разрушават при нагряване, има витамини, които изчезват след температурна обработка", предупреждава още той.
„В същото време широко разпространеното мнение за токсичността на меда, който е бил подложен на нагряване, не е вярно. Продуктът не става опасен за здравето”, допълва специалистът.
Фруктозата в него била много важна за разграждането на алкохола
"Често се появява информация, че ако медът се нагрее, той ще придобие токсични свойства. Това далеч не е вярно", подчерта Золотарев.
„За да се избегне "пълното унищожаване" на ензимите и витамините в него, е необходимо медът да се загрява правилно. Необходимо е да налеете вряла вода в съд, да изчакате, докато температурата спадне до 80 градуса, и едва тогава да спуснете затворен буркан с мед в него. След половин час, когато температурата спадне, трябва да източите малко вода и да добавите гореща вода. По този начин бурканът с мед ще възвърне течната си форма бавно", посочва Золотарев.
Диетологът не препоръчва загряването на меда в микровълнова фурна или на традиционната водна баня с вряла вода.