НИЩО НОВО: Надуват цените на агнешкото - килото подгони 30 лв. в магазина
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В търговската мрежа килограм българското агнешко месо гони 30 лева и недоволството на потребителите ескалира, ала онлайн търговците предлагат мръвката пет пъти по-евтино. Офертите са от цялата страна - целите агнета вървят между 25 и 30 лв., а на дребно - по 5-6 лв. за кг.
В битката за клиенти традиционно в навечерието на великденските празници всички големи хранителни вериги правят промоции както на българското, така и на вносното агнешко. Очаква се ценовата летва, която сега е вдигната спекулативно, преди празника да падне с няколко лева.
Симеон Караколев, който е председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, призовава българите да не правят компромис с качеството и произхода на агнешкото месо, което ще сложим на трапезата си на предстоящите празници. И по възможност да се купува директно от фермите. Това ще помогне на хиляди честно и денонощно трудещи се овцевъди да продължат да се занимават с онова, което обичат и могат най-добре - животновъдството.
Симеон Караколев напомня, че синият печат гарантира българския произход на месото, а червеният подсказва, че е вносно, припомня "Марица".
“Цената на агнешкото за този Великден ще е по-висока в сравнение с миналата година. Но за килограм месо няма да похарчим повече от лев-два спрямо 2021-а. Месото може да стигне 14-16 лв., а килограм живо тегло ще е 7 лева. Цената и сега е горе-долу същата“, коментира кметът на Калофер Румен Стоянов, който е един от известните фермери и председател на Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце в България.
Фермерите не са преставали да продават агнета, индивидуални купувачи има по всяко време на годината.
Румен Стоянов смята, че не може да се ограничи влиянието на вноса от Македония и Румъния. "Конкурентният пазар ни държи във форма и ни кара да се съобразяваме с цените на съседите и с вноса, а за потребителите това е от полза", смята кметът фермер.


