ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Нарушенията в имунитета са в основата на много заболявания. Всички знаят, че добрата работа на имунната ни система е от най-голямо значение за устойчивостта срещу бактериалните и вирусните инфекции. Алергичните реакции и заболявания, обаче също се свързват с нарушения на имунните реакции. Много хора си представят средствата за подкрепа на имунитета като хапчета, които могат да си купят в аптеката. Те обаче са в кухнята ни. Ходът на всички свързани с имунитета заболявания може да бъде променен чрез храненето. Ето как да го промените през пролетта, за да преборите умората и да се възстановите след изтощителната зима.
Мазнините – енергийни вампири
Недохранването, ниският прием на енергия и белтък нарушават имунната система и потискат имунните функции. Нарушения в имунните функции се наблюдават и при
висок прием на енергия и мазнини.
Хората със затлъстяване по-често страдат от заболявания на дихателните пътища и при операции показват по-голям риск от инфекции. Нещо повече, хората със затлъстяване по-често развиват сърдечносъдови и ракови заболявания, което се свързва с нарушения в имунната функция.
Опасен дефицит
Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават имунитета и устойчивостта на организма ни към всички заболявания, свързани с него. Неблагоприятно е и действието на големите количества захар.
Веществата в храните, които стимулират имунитета могат да се изброят много бързо. Това са белтъците, витамините А, С, Е и В6, минералите, желязо, цинк и селен, както и някои вещества, съдържащи се в растенията – каротини, флавоноиди, сулфиди и сапонини. Разбира се и млечнокиселите бактерии.
Месото, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата са източниците на висококачествени белтъци. Рибата и другите морски храни са основният източник на селен. Месото и месните продукти трябва да са постни, млякото и сирената – с намалено съдържание на мазнини, тъй като голямото количество мазнини потиска имунитета.
Вегетарианство – ами сега?
Ако сте вегетарианци нужното количество белтък ще набавите от бобовите храни, зърнените продукти, ядките и семена. Добре е да ги комбинирате, тогава белтъкът ще бъде пълноценен. Тези растителни продукти съдържат и нужните за поддържане на имунитета витамин В6, цинк и желязо. Същевременно в по-голяма част от тях има много витамин С и флавоноиди.
Защо сме изтощени
Когато имунната ни система функционира добре, всички нейни части действат съгласувано, бързо и ефективно. Много фактори обаче могат да я нарушат.
Възпалението се явява отговор на организма ни към проникнали вируси и бактерии, при контакт с други носители на антигени, а също така към външни и вътрешни физически увреждания. Организмът ни веднага се опитва възможно най-бързо да се защити.
Той реагира като отделя вещества-информатори и тъканни хормони, които служат за тази цел. Те предизвикват болки и така вие забелязвате, че нещо лошо се е случило. “Призовават” имунните клетки и водят до тяхното натрупване като предизвикват разширяване на съдовете и засилено кръвоснабдяване. Възпалението, независимо че е резултат от ценна защитна реакция, е неприятно и болезнено, с времето уврежда тъканта и затова се налага да го потиснем. Храните могат да бъдат полезни и затова.
Салатите на помощ
Зелените листови зеленчуци са богати и на желязо, но много малка част от него се всмуква в червата. Същото се отнася и за желязото от зърнените и бобовите храни. Витамин С значително подобрява всмукването на желязото от растенията. Такова действие имат и плодовите киселини. Затова, за да усвоите по-добре съдържащото се желязо в боба, лещата, пълнозърнестия хляб, спанака или копривата, пийте по време на ядене лимонов или портокалов сок или яжте цитрусови плодове за десерт. Киви, ягоди, шипков чай също са много богати на витамин С.
Миризливи лечители
Чесънът, лукът кромид и праз лукът съдържат сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват имунната система, но и спират растежа на микробите намаляват възпалителните процеси.
За да се образуват тези съединения обаче е необходимо чесънът да се нареже и смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и след това да постоят известно време. Киселото мляко е друга ценна храна, която ежедневно трябва да ядем, за да сме здрави, за да можем да се борим успешно с инфекциите.


