ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Министерството на здравеопазването предлага за обществено обсъждане нова наредба за здравословното хранене на учениците.
Според наредбата, ученическите столове, бюфетите и вендинг машините на територията на училищата трябва да предлагат само храни и напитки, които отговарят на високите стандарти за качество и безопасност.
В случаите, когато храненето се осигурява чрез кетъринг, храната също трябва да отговаря на същите изисквания, пише bgonair.
За да се гарантира пълноценно хранене, се спазват следните принципи:
Прием на разнообразни и пълноценни храни;
Достатъчен прием на плодове и зеленчуци;
Редовна консумация на мляко и млечни продукти;
Увеличаване на консумацията на пълнозърнести храни;
Ограничаване на приема на мазнини, захар и сол;
Осигуряване на достатъчно течности.
Менюто в ученическите столове включва основните групи храни:
Зърнени храни и картофи – препоръчително е включването на пълнозърнести продукти поне два пъти седмично.
Зеленчуци и плодове – дневният прием трябва да бъде най-малко 400 г, като се насърчава консумацията на пресни продукти.
Млечни продукти – препоръчителен е приемът на 400 г мляко или млечни продукти дневно.
Месо и риба – предпочита се нетлъсто месо и прясна или замразена риба поне веднъж седмично.
Бобови храни и ядки – бобовите култури трябва да бъдат включени в менюто поне два пъти седмично.
Течности – осигурява се достъп до питейна вода, нискоминерализирани води, натурални сокове и билкови чайове.
За да се избегнат нездравословните хранителни навици, се забранява:
Използването на изкуствени подсладители и хидрогенирани мазнини;
Предлагането на пържени храни повече от два пъти седмично;
Консумацията на прекомерно солени, мазни и захарни продукти;
Използването на консервирани храни с добавени синтетични консерванти.


