BG EN

Нови правила за етикетите на каймата

ЧАС ПИК

Нови правила за етикетите на каймата

4242
на 03.01.2014
Нови правила за етикетите на каймата
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Нови европейски правила за етикетите на мляното месо влизат в сила от тази година. Производители и търговци вече са задължени да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него, пише i-news. В края на годината на етикета ще се посочва и произходът на месото. Така ще става ясно дали българската кайма е направена със свинско от Дания, Холандия или Испания например и откъде е говеждото. Специални изисквания ще има и към шрифта на информацията. В мляното месо може да се добавя единствено до 1% сол, но не и соя, консерванти, оцветители или други съставки. Такива изисквания обаче няма към опаковките с кайма.

препоръчано

От Агенцията по храните вече започнаха проверки по бакалии и месопреработвателни цехове - за това дали се спазват новите правила. При нарушения глобата започва от 250 и може да достигне до 6000 лева. "На етикетите от вчера трябва да бъде изписано процентно съдържание на мазнини под определен процент в зависимост дали е нетлъсто, дали е само говеждо, само свинско или е добито от други видове животно, както и съотношение креатин към месен протеин", обясни пред Нова телевизия експертът в Агенцията по безопасност на храните Райна Иванова.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Прочетете топ хороскопа на Алена за 13 декември - Овните се радват на успехи, Девите да бъдат предпазливи САМО В ПИК: Прочетете топ хороскопа на Алена за 13 декември - Овните се радват на успехи, Девите да бъдат предпазливи
ПИК TV x
Времето полудя! Проф. Георги Рачев с ЛОША ПРОГНОЗА пред ПИК TV - ще видим сняг за Коледа през крив макарон (ВИДЕО) Времето полудя! Проф. Георги Рачев с ЛОША ПРОГНОЗА пред ПИК TV - ще видим сняг за Коледа през крив макарон (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК