Някои не го харесват, но е полезен - вижте тези 7 причини да ядете повече магданоз
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Магданозът е популярна подправка, използвана често в много кухни по света. Обикновено магданозът се добавя към супи, салати, яхнии и риба, за да засили вкуса на храната. Зеленото растение е много полезно и доказано има благоприятно влияние върху здравето на човек. Вижте 7 причини да ядете повече магданоз.
Магданозът е широко разпространена подправка в кухните на Европа, Близкия Изток и Америка. Той може да се съчетава с други храни както в пресен, така и в изсушен вид. Освен за овкусяване на различни ястия, магданозът се използва и като средство за лечение на състояния като високо кръвно налягане, алергии и възпаления, разказва ни "Розали". Това никак не е случайно – магданозът има много ползи за здравето. Вижте 7 причини, заради които си струва да ядете повече магданоз:
Магданозът е богат източник на витамините К, А и С. В тази подправка могат да бъдат открити и други полезни вещества като желязо, магнезий, калций, фолат, калий и фибри. Магданозът е с ниско съдържание на калории, така че спокойно може да добавяте голямо количество от него в храната си. Витамин А е необходим за здравата имунна система и за доброто зрение. Той също така подобрява състоянието на кожата. Витамин К пък подпомага здравето на костите, сърцето и правилното съсирване на кръвта.
Само две супени лъжици магданоз ще ви помогнат да си набавите дори малко повече от препоръчителното количество витамин К за деня.
Магданозът съдържа множество мощни антиоксиданти, които подпомагат здравето. Основните антиоксиданти в магданоза са флавоноидите, каротеноидите и витамин С. Антиоксидантите са важни за поддържането на силна имунна система и защитата срещу хронични заболявания. Смята се, че в сушения магданоз се съдържа по-голямо количество антиоксиданти, отколкото в пресния магданоз.
Костната система се нуждае от определени витамини и минерали, за да остане здрава и силна. Консумацията на магданоз е полезна за костите, тъй като подправката е богата на витамин К – основен хранителен елемент за здрави кости. Всички храни, съдържащи голямо количество витамин К, повишават костната плътност, което пък намалява вероятността от счупвания - особено при по-възрастни хора.
Лутеинът, бета каротинът и зеаксантинът са три вида каротеноида, съдържащи се в магданоза, които подпомагат здравето на очите и спомагат за по-добро зрение. Лутеинът и зеаксантинът могат да предотвратят макулната дегенерация - нелечима очна болест и водеща причина за слепота по целия свят. Бета каротинът се превръща във витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите. По-специално витамин А защитава роговицата и конюнктивата в окото.
В магданоза има хранителни вещества, които са важни за здравето на сърцето. Едно от тези вещества е фолатът (витамин В9), който намалява риска от сърдечни заболявания.
Редовната консумация на магданоз може да подобри храносмилането и да намали подуването на корема. Това се дължи на няколко съединения в подправката, които спомагат за облекчаване на неприятното чувство на тежест в корема.
Яденето на магданоз може да освежи дъха, замаскирайки всички лоши миризми от консумацията на чесън или лук, например.