ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Няма регистрирани случаи на туларемия във Варненска област. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.
По данни на Министерството на здравеопазването от началото годината към 22 април са регистрирани 14 случая на заболяването – в София град, Чирпан, Раднево, Бургас, Симеоновград, село Троян, общ. Симеоновград, село Алдомировци, общ. София и в Сливница. Заболелите са във възраст от 37 до 74 години, има и диагностицирани 4 деца - от 2 до 14 годишна възраст.
При част от случаите се касае за ловци, заразени при обработка и консумация на умрели диви зайци,както и за лица, живеещи при лоши санитарно- битови условия.
От здравната инспекция посочиха, че туларемията е остра инфекциозна болест, която се причинява от високо устойчиви бактерии. Източник на инфекцията са над 100 вида гризачи, боледуват предимно дивите зайци, катерици, водни плъхове, лисици, вълци, яребица, пъдпъдък и много често ловните кучета. Разпространители на заболяването в природата са кърлежите, бълхите, комари и кръвосмучещи насекоми. Заразените кърлежи носят причинителя през целия си живот, което ги прави опасни при пипане без ръкавици.
Възприемчиви са и домашните животни – овце, свине и крави. Човек боледува от туларемия , но не може да бъде източник на инфекцията, изключение са гнойните секрети от лезиите, които са потенциално опасни. Туларемията е трансмисивна зооноза с няколко механизма на предаване - трансмисивен, фекално- орален, въздушно- прахов и покривен. Инкубационният период е няколко дни, с остро начало – болки в ставите, липса на апетит, повишена температура, повръщане, гадене и кашлица. Клиничните форми зависят от засегнатия орган.
За предпазване се прилагат общо профилактични мерки за благоустрояване на населените места, предпазване от замърсяване на водата и хранителните продукти, за добри домашно-битови условия, непозволяващи висока заселеност с гризачи и членестоноги. При обработка на дивеч да се използват ръкавици и защитни очила, да се извършва строг ветеринарен контрол преди консумация на месо от дивеч. За предпазване от ухапване от насекоми да се използват репеленти.
За лицата изложени на повишен професионален риск се препоръчва ваксинация, при контактните лица може да се приложи антибиотична профилактика по преценка на лекар.


