ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
10 лева/кг удари цената на шарана в навечерието на големия християнски празник Никулден, показа проверка на столичен ежедневник.
Високата стойност е за незамразена и изчистена риба, което изключително много улеснява процеса по приготвяне на домакините. Най-масово продаваният шаран е неизчистеният, като неговата цена към днешна дата варира от 6,50 до 7 лева. От бранша предсказват, че с наближаването на Никулден цената ще се покачи с около левче, така че килограм от празничната риба ще се търгува за около 8 лева.
Очакванията са за поредна година големите търговски вериги да пуснат промоции, като през минали години се продаваха шарани за 6 лева килото. Има и потребители, които пазаруват от рибни пазари, тъй като смятат, че рибата там е по-прясна. За улеснение на купувачите все по-голяма популярност придобиват и поръчките по интернет, като търговците доставят рибата до вратата на дома.
И тази година като алтернатива на традиционния шаран остава толстолобът. Основното му предимство е, че е доста по евтин - около 4 лева за килограм. Освен това месото му е бяло и твърдо, с ниско съдържание на мазнини и с високи хранителни, вкусови и кулинарни качества. С левче по-скъпа е платиката, която също е вкусна риба, а и поразително много прилича на шарана, тъй като са от едно и също животинско семейство. Тази риба е практически всеядна. Храни се с различни безгръбначни, червеи, ларви на насекоми, пиявици, но не отказва и растителна храна като водорасли и дребни придънни растения.
И докато с рибата на трапезата на Никулден може да се експериментира, то при традициите се спазват строги правила.
"Шаранът за Никулден трябва да се приготвя цял, ако се къса, се къса и късметът на къщата. Ако в семейството има бебе, кръстчето от шарана (костта на главата точно между очите на рибата) се завързва на шапката на детенцето, за да расте здраво", обясни проф. Георг Краев, професор по фолклорни изкуства и преподавател в Нов български университет.