ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Проф. д-р Петър-Емил Митев е политолог и социолог. Роден е в София на 21 април 1936 година. Става професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски” още през 1988 година. Митев е и бивш председател на Българска социологическа асоциация. В момента е председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”. - Господин Митев, вие сте професор, занимавате се с наука. Умеете ли обаче да готвите? - Да. За мен готвенето е творческа дейност. В моето родителско семейство беше на почит. Моите баба и дядо – Райна и Илия Стефанови, са съавтори на книга „Вегетарианска кухня” (1925). По тази причина и моите специалитети са вегетариански супи и спагети. Иначе като бях малък, вкъщи готвеше майка ми. Владееше кулинарните тайни и винаги можеше да смае гостите. Тя също подготви готварска книга, заедно с асистентка на баща ми. За съжаление остана неиздадена. - А кои са любимите ви ястия? - Постни сарми с кисело зеле, градинарска супа, зелена салата, спагети, шкембе чорба, сръбска скара. - Вие ли въртите манджите или вашата съпруга се грижи за обяда и вечерята? - С готвенето се занимава жена ми – Румяна Бояджиева. Справя се превъзходно. Единственият минус е, че оставам просто консуматор. - Какво ще си приготвите за празниците? - Коледа празнуваме обикновено със семейството на брат ми Светослав – питката, традиционните постни сарми и фасул яхния са най-важното. За Нова година различни видове вегетариански кюфтета, котлети, туршии, сирена. - Вие сте и политолог. Как и кога храната се превръща в политика? - Храната се превръща в политика най-вече когато липсва или не стига. Ще ви припомня Шилер: «Гладът и любовта движат историята». Липсата на хляб е стимулирала двете най-големи революции – Френската и Руската.