Опасни риби изплуваха по магазините преди Никулден! Причиняват диабет, увреждат мозъка и бъбреците!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В навечерието на Никулден всички се хвърляме към магазините за морски деликатеси, за да подберем подходящата риба за утрешния празник. Рибата се слави като една от най-полезните храни, докторите я препоръчват и заявяват, че консумирането й е задължително.
Но в същото време трябва да имаме предвид, че прекомерната употреба на здравословни храни може да е вредна и дори - опасна за организма.
Защо?
Рибата е продуктът, който най-бързо се разваля. Освен това пазарът й у нас е малък. Дори вчера търговци се оплакаха, че продажбите не вървят - за да не залежава, те са се видели принудени да понижат цената й. Инспекторите по храните пък се сетиха едва през последните дни да проверяват начина на съхранение и търговия на продукта.
Мазната риба - нож с две остриета
Богати на омега 3 мастни киселини са сьомга, скумрия и сардини. Те предпазват от сърдечни болести и хранят мозъка. Още повече, че съдържат и витамин А и витамин D.
Мазните риби са сред малкото храни, които съдържат витамин D. Този витамин обикновено се произвежда в организма при излагането на слънчева светлина, което повишава нивото на "хормона на щастието" - серотонин
Но бъдете внимателни! Консумирането им може да повиши риска от диабет.
Не прекалявайте с тези риби, защото пестицидите в морето, натрупващи се в мастните тъкани, намаляват способността на организма да произвежда инсулин и може да провокират развитието на захарната болест.
Наскоро проведено изследване с животни в Калифорния установява, че наличието на токсини от този вид в организма може да предизвика затлъстяване в една по-късна възраст.
За да живеете спокойно и без здравословни смущения, се препоръчва порция от 140 грама мазна риба, не повече от 4 пъти седмично. При някои заболявания, като увреждане на жлъчката например, консумацията на мазна риба пък е строго забранена, коментират от сайта готвач.бг.
Огромна част от рибата в моретата - с опасни нива на живак
Като цяло 84% от рибата в световните морета и океани (в това число и рибата от рибарниците в тях) има опасни нива на живак, показва друго изследване, цитирано от сайта happybody.eu.
Според медицинските лица, толкова високо ниво на този тежък метал подлага на сериозна опасност здравето на хората. Новината за високото съдържание на живак в рибата и рибните продукти нашумя преди години, когато една американка на 21 години почина след диета, състояща се от ежедневна консумация на риба тон.
Живакът е силен невротоксин, оказващ влияние върху функциите на мозъка и на нервната система. Той е опасен за здравето както като първичен живак – срещащ се в термометрите, така и като в органична форма – т.нар. метилживак, какъвто се открива в рибата. Особено е опасно влиянието му върху бременните жени и малките деца (нараства вероятността от поява на церебрална парализа, глухота и слепота). Живакът трайно уврежда мозъка и бъбреците.
Консумацията на риба е основният начин да се получи отравяне с живак в днешно време. Рибите с най-високо съдържание на живак са рибата тон и рибата меч, но няма риба, която да не съдържа опасния метал.


