ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Малцина знаят, че от години България внася т.нар. „суха кръв”. Проверка на Агенцията по храните обаче показа, че родните производители на колбаси вече съвсем са се самозабравили – те направо пълнят саламите и надениците с този отпаден продукт, превръщайки го в златна мина за трупане на пари. Като отпадък от европейските кланици, сухата кръв се пакетира и заравя в специални септични ями. Но наши предприемчиви търгаши предлагат на собствениците на кланиците вместо да копаят ями, просто да товарят отровата на ТИР-ове за България.
Ето какво печелят българските месопроизводители: при тестването за белтъчини „сухата кръв” реагира все едно че е месо. Следователно при изследването на един салам или наденица се оказва, че тя съдържа на 30% месо, което обаче си е чиста суха кръв. Това обаче не пречи да бъде калкулирна като скъпа мръвка. В сухата кръв обаче няма мазнини. Затова България се превърна и в най-големият вносител на свинска мас на прах в Европа. Докато цивилизованите държави, които милеят за здравето на поданиците си, отричат всички мазни и тлъсти храни, ние вкарваме мас на прах в кашкавалите, млякото, шоколадите. При тестването им, тази мазнина е около 30%.
Още: тъпчем в колбасите и традиционната чешмена вода. Но тъй като на този бъркоч трябва да му се придаде търговски вид, щедро прибавяме и химикала „карагенан” - силно желиращо вещество. Същият се влага в сапуните и в геловете за да им придаде обем.
Внимание, всъщност това е скритият код на вредната добавка Е-407, произвеждана от червени водорасли. Още една далавера – карагенанът съдържа и много вода, от 20 до 120 пъти повече от собствената му маса. Ето я и другата страхотна далавера за производителите на колбаси, кайма и т.т. Защото когато се вкара чрез шприцоване в пилето и пържолата, те набъбват двойно тъкмо заради нея. Има една магическа машинка, наречена тумблер. Вкаран с нея в шумката и филето, карагенанът увеличава обема им /теглото/ с близо 70%. А клиентът плаща вода, а не месо. Затова и когато се готвят мръвките, тя се изпарява, но за хората остава карагенана. СЗО забрани колагенана да се консумира от бременни и малки деца. Според последните проучвания на американския спецалист№1 по хранителни добавки проф. Ръсел Блейк, той води до възпаление на червата, язва, рак, отслабва имунната система и причинява алергии.
Наше предприятие от т.нар. „хранителна индустрия” в Горубляне не смогва с поръчките за карагенана. Икономисти са изчислили, че една шприц машина за „инжектиране” на тази субстанция струва около 40 000 евро, но се изплаща само за няколко дни. Затова валят поръчките за субстанцията на карагенан от всички колбасарски фирми.