Последвайте ни в Google News Showcase
Хипертонията възниква при оказването на прекалено голям натиск върху стените на артериите. Основният рисков фактор е небалансираното хранене. Правилната диета може не само да помогне в случая, но и да намали риска от хипертония.
Става въпрос за хранителен режим, в който присъстват повече протеини. Това са важни макроелементи, необходими за растежа, възстановяването и поддържането на тялото.
Те се състоят от дълга верига от аминокиселини. Животинските протеини имат "по-висока биологична стойност" от растителните. Това е така, защото структурата на аминокиселините в животинските клетки е подобна на тази на човешките. Животинският протеин съдържа пълния набор от аминокиселини, необходими за пълноценно хранене.
Повечето растителни източници на протеини не съдържат всички незаменими аминокиселини в необходимите количества.
Според проучване на Британската фондация по хранене, тези хора, които консумират по-широк спектър от протеини, имат по-ниски показатели на кръвното налягане. Изследователите са анализирали диетата на 12 177 възрастни, които са развили хипертония за първи път.
Те стигат до извода, че тези, които редовно консумират четири или повече богати на протеин храни, са с 66% по-нисък риск от развитието на високо кръвно налягане в по-късен етап от живота си, спрямо останалите участници.