Основни храни присядат на благоевградчани. Брашното, яйцата, олиото и захарта им най-скъпи в България
Последвайте ни в Google News Showcase
Благоевград продължава да е най-скъпият град в България по отношение на някои от основните храни, наблюдавани от Министерството на земеделието и храните, показва справката на ведомството за миналата седмица. МЗХ наблюдава цените на 6 продукта и при 4 от тях областният център на Пиринско е с най-висока цена и на едро, и в магазинната мрежа, съобщава Struma.bg.
WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)
Благоевградска област яде най-скъпото агнешко - цяло животно тук се продава за 15,95 лв./кг, при средно за страната 13.40 лв. Любопитното е, че в малките търговски обекти цената на цялото агне е 12.45 лв./кг, което показва пряко договаряне с производителя.
Брашно, тип „500”, също е с най-висока цена в Благоевград - 0,98 лв./кг, при средна цена от 0,81 лв. за останалите области. В Югозапада в магазините брашното стига до 1.05 лв., което, необяснимо как, е с 2 ст. по-евтино, отколкото на борсата. На другия полюс е цената във Враца, където на едро килограм брашно се търгува за 0,59 лв./кг.
Яйцата са един от двата основни продукта, които са сравнително евтини в Благоевград. На едро цената им е 14 ст. за средния размер М, докато в другите краища на страната цената им е 16 ст. В големите вериги в Югозапада все още яйцето може да се намери за 16 ст., но малките магазини държат максималната за страната продажна цена от 0,22 лв./брой.
Сравнително евтино ни е и пилешкото, но само на едро. В Югозапада замразеното пиле е 3,80 лв./кг на едро, а охладеното - 4,17 лв., в магазинната мрежа обаче стига до 4,92 лв., което е най-високата в страната цена.
Рафинираното слънчогледово олио в различните области се предлага срещу 1,91 лв./литър (в Хасково) до 2,36 лв./литър (в Добрич), като средната му цена остава 2,11 лв. В Благоевград дори на едро е по-скъпо - 2,17 лв. е литър мазнина, а в големите вериги стига до рекордните за страната цени от 2,67 лв.
Горчива за благоевградчани е и захарта - килограм в региона струва 1,63 лв. на едро, при средна цена за страната 1,51 лв. Само за една седмица захарта е поскъпнала в Благоевград с 1,2%, в Кюстендил - с 1,9%, а в София - с 14,6%, във всички други области в сезона на компотите цената й е паднала.