BG EN

Отбелязваме Международния ден на чая

СВЕТЪТ ДНЕС

Отбелязваме Международния ден на чая

2102
на 15.12.2015
Отбелязваме Международния ден на чая
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На днешния ден от 2005 година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая. Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум, който се провежда през 2004 година в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига от Центъра за Образование и Общуване на ежегодната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая, пише Дарик.

препоръчано

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка. Изборът на датата също не е случаен.

На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия", а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ. Най-широка популярност и признание на инициативата има в Индия и Шри Ланка, където се организират специални събития за отбелязване на деня. Другите държави, в които се празнува, са Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.

 В различните страни чаят се консумира по-различно, отколкото ние в България сме свикнали. - В Индия чаят се пие с мляко. Освен това към него се добавят и различни подправки като джинджифил, канела или карамфил.

- В Шри Ланка предпочитат ароматизирания чай. Обикновено изборът е между вкус на шоколад, манго, вишна, малина или ягода.

- В Тибет добавят мляко от тибетски як, сол, масло и дори запържено брашно.

- В Бирма правят салата от листата на чаеното дърво.

- Най-странен е начинът на приготвяне на чаените листа в Монголия. Там той се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина.

- В Япония има цяла специална чаена церемония, която всяко момиче трябва да научи. Обучението трае три години, като момичето получава различни майсторски степени.

- В Русия за сваряването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Към готовата напитка добавят мед, плодово сладко или захар.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 11 декември: Девата да не си и помисля за пътуване през граници, Козирогът го дебне КАТ САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 11 декември: Девата да не си и помисля за пътуване през граници, Козирогът го дебне КАТ
ПИК TV x
ТЕЖКИ ВРЕМЕНА! От ИТН след хвърлената оставка на кабинета: Бащите на хаоса са Асен Василев, Ивайло Мирчев, Радостин Василев, Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов (ВИДЕО) ТЕЖКИ ВРЕМЕНА! От ИТН след хвърлената оставка на кабинета: Бащите на хаоса са Асен Василев, Ивайло Мирчев, Радостин Василев, Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов (ВИДЕО)
ново
Днес: 106
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК