ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Известно е, че универсална диета няма. Правилният подбор на храни в менюто е свързан с работата на хормоните, гените, психиката на всеки отделен човек и във всеки конкретен момент. Всички тези елементи играят важна роля в отношението на човек към храната.
Именно заради личностни особености някои хора са склонни към преяждане.
Учените определят 3 основни групи.
В първата влизат любителите на похапването. Те продължават да ядат, защото никога реално не могат да се заситят. Състоянието им се дължи на недостиг на един важен хормон – глюкоподобен пептид-1.
Вторият тип са хора, са тези, които изпитват постоянно влечение към храна. Те непрекъснато мислят за ядене и това нерядко е свързано с гените на затлъстяването.
Третият тип са така наречените „роби на емоциите” - те се хранят обилно заради различни проблеми.
Хората от всяка една от тези групи реагират различно на диетите. Учените напомнят, че наистина има генетично предразположение, което се дължи на комплексното въздействие на няколко гена. То е характерно за втората група. За тези хора е подходяща така наречената диета 5:2 - до ограничат калориите до 800 в два дни в седмицата, а в останалите да се хранят нормално. За хора от първата група са подходящи храни, които стимулират изработването на правилните хормони. На първо място това са белтъчни храни – месо и риба. За тях е важно да се откажат от въглехидратите – да избягват най-вече хляб и картофи. А така наречените „роби на емоциите” не се нуждаят от никаква диетата, а от повече социални контакти, съветват лекарите.


