ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Замразено агнешко месо от Австралия може да бъде продавано за Великден като прясно, предупреждават фермери и призовават за по-строг контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните.
“Очакваме засилен внос от Австралия, нашите притеснения са да няма нелоялни, измамни практики от страна на вносители, които да внасят евтино замразено месо от Австралия и да му създават вид като на прясно”, каза Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
“Това се прави със специални химикали, които придават по-различен вид на месото, едва ли не като на прясно. Надяваме се контролните органи да следят внимателно за всички пратки, които влизат в България, дали после ги продават в магазините като замразени”, добави Симеон Караколев.

Замразено агнешко месо не трябва да бъде размразявано и продавано на витрина като охладено. След като един път е било замразено, месото трябва да бъде продавано само като замразено. Потребителите могат да проверят произхода на агнешкото по печата върху месото. Печатът върху българското месо е със син цвят. Всяко месо, което не е с произход България, е с печат с червен цвят.
“Печатите много често биват под някаква форма недобросъвестно замаскирани, затова сезираме официално и Българска агенцията по безопасност на храните за нашите опасения с апел да засилят повече контрола, най-вече върху вносителите на меса. Знаят ги много добре кои са вносителите и не би трябвало за тях да е проблем”, каза Симеон Караколев.
“За препоръчване е месото да бъде охладено, прясно, свежо. Най-добре за хората да отидат до най-близката ферма и да си купят месо или животно“, добави той, цитиран от "Труд“.

