От Ирина Андреева, Тетевен
Необходими продукти:
За тестото
50 г масло
1 яйце
3 с.л. студена вода
200 г брашно
1/2 ч.л. сол
За пълнежа:
500 г кайма
1 червена чушка
2 зелени чушки
1 глава кромид лук
1 глава воден лилав лук
2 с.л. олио
черен пипер
червен пипер
300 г кашкавал
2 малки домата
чубрица
Начин на приготвяне:
Разбийте разтопеното и охладено масло с яйцето до еднородна смес. Прибавете водата, брашното, солта и замесете тесто. Завийте го с кухненско фолио и оставете в хладилник за около 30 мин. Размийте в купа с около 1 ч.ч. вода и малко олио. Изсипете в горещ тиган и пържете, като разбърквате често, за да стане каймата на трохи. Нарежете лука и две чушки (една червена и една зелена) на ситно. Прибавете към каймата и запържете и тях. Подправете с черен и червен пипер. Разточете тестото с диаметър по-голям от този на тавата, в която ще печете пая. Притиснете към стените и с помощта на точилка отстранете излишните крайчета тесто. Разпределете каймата равномерно и покрийте с настъргания предварително кашкавал. Върху него подредете кръгчета домати и тези от останалата една зелена чушка. Поръсете с чубрица и печете в загрята умерена фурна до запичане на кашкавала.