ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Гергана Ламбрева, Пазарджик
Необходими продукти:
2 яйца
125 г масло
100 г захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
За плънката:
5-6 праскови
2 с.л. царевично нишесте
1 пакетче канелена захар
50 г захар
1 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Смесваме пресятото брашно с бакпулвера. Добавяме и нарязаното на парчета масло и го правим на трохи. Разбиваме яйцата със захарта и ги прибавяме към трохите. Замесваме тесто, завиваме го във фолио и го оставяме в хладилника поне за час. През това време приготвяме плънката. Обелваме и нарязваме прасковите на малки кубчета. Към тях прибавяме захарта, канелената захар и царевичното нишесте. Разбъркваме ги внимателно.
Когато тестото е добре охладено, го разточваме на кора с дебелина 3-4 см, която поставяме в силиконова тавичка за пай така, че да покрива плътно дъното и стените є.
Отгоре изсипваме плънката и разпределяме маслото на малки бучици.
Първоначално печем пая 20 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна, след това намаляваме градусите на 180 и допичаме още 20 минути.