ПАНАЦЕЯ! Туршията вталява и подмладява

Здраве

ПАНАЦЕЯ! Туршията вталява и подмладява

20249
на 30.10.2016
ПАНАЦЕЯ! Туршията вталява и подмладява
Автор:   ПИК

Любимата зимна храна на българите лекува артрит, язва, разстройство в храносмилането и леки настинки

Последвайте ни в Google News Showcase

Вече сме в сезона на туршиите. Въпреки споровете дали са полезни или вредни, те са любима храна на по-голямата част от българите, които трудно биха я отписали  от менюто си. През зимата почти няма трапеза, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршия.  

Хората консервират храната с цел да я запазят по-дълго време. Смята се, че консервирането е познато на човечеството отпреди 4000 години. Хората са използвали този метод, за да предпазят храната от неблагоприятни климатични условия или - по-късно - за да могат да я пренасят по време на по-дълги пътувания.

Зимнината в буркани е обвинявана за какви ли не страшни поражения по човешкия организъм заради количеството сол, оцет и аспирин, съдържащо се само в един буркан. Оказа се обаче, че тези твърдения са силно преувеличени. 

Туршията може да е полезна за здравето, ако я консумираме с  мярка. Наред с някои негативи, тя оказва и благотворно влияние върху организма. Консумацията на  туршии и кисело зеле забързват метаболизма, помагайки по този начин в борбата с килограмите, пише Марица.бг. Това се дължи на ферментационните ензими, които се отделят от зеленчуците при процеса им на ферментация, което всъщност се случва в един буркан туршия. 

На практика зимнината в буркани представлява ферментирали зеленчуци, които се усвояват изключително лесно от организма и съответно подобряват функционирането на червата, доставяйки им съставките, нужни  да синтезират сам жизненоважни витамини. Благодарение на тях човек може да се избави от артрита, язвата, разстройство в храносмилането и леки настинки. 

Скорошни изследвания показват, че туршията, освен че помагат в борбата с килограмите, действа стимулиращо на здравето и имат подмладяващ ефект. Разбира се, става въпрос за домашно направената зимнина, а не за купените от магазина буркани, които често са пълни с консерванти.

Моята лична препоръка е да се ядат български туршии. Дълги години именно туршията и киселото зеле бяха единственият източник на витамин C през зимата за българите, казва професор Тодор Кантарджиев.

препоръчано
свързани новини

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК