ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Празничните трапези на Бъдни вечер и Коледа в Пловдив ще излязат 151.58 лева, изчислиха от Системата за агропазарна информация САПИ. Това е с 34 лева повече от миналата година, като продуктите в потребителската кошница са едни и същи.
САПИ счита, че средностатистическо 4-членно семейство в Пловдивско ще купи 2 кг свински пържоли, едно пиле, ориз, картофи, лук, кисело зеле, домати и краставици за салата, кори за баница, брашно за питката, яйца, плодове, ядки, но от евтините - фъстъци и орехи, бутилка червено вино и бутилка ракия.
По разходи за трапезата пловдивчани се изравняват със софиянци, а най-евтино ще заредят хладилника в Монтана, където същите стоки ще глътнат 134.88 лева, пише "Марица“.
Колкото и да сме бедни, по празници еуфорията е голяма. Паркингите на хипермаркетите са пълни от сутрин до вечер, количките за пазаруване преливат, а на касите се хвърлят с лекота стотачки. Днес се очаква големият щурм по магазините за последни приготовления. Хранителните магазини от години не си позволяват почивни дни по коледните празници, единственото съкращаване на работно време е на 1 януари.
Финансисти не се уморяват да повтарят, че декември е месецът на неразумното харчене, а януари - на стягането на коланите.


