ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Чуждите тела, примесите и лошата хигиена са сред основните нарушения, срещани при хлебопроизводството. Така председателят на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов отговори на въпрос за качеството на хляба и основните нарушения при производството и продажбата му.
Като едни от най-фрапиращите примери за чужди тела Моллов посочи метални отломки от машините и фас от цигара. Според председателя на БАБХ обаче, не те са най-големият проблем, а необявените добавки и нерегламентираното производство през нощта.
"Общо взето хлябът и хлебните изделия не са сред храните, създаващи проблеми", категоричен бе Моллов. Неговото общо впечатление е, че през последните години има подобрение в качеството на хляба. Все по-често се появяват по-малки фирми с уникални производства и те укрепват, а хлябът поддържа добро качество. "На пазара се появява и все по-голямо разнообразие, с различни съставки, отразяващо потребителското очакване. Появяват се и нови асортименти, което показва наличието на качество и конкуренция в сектора", подчерта Моллов.


