40 бременни в столичната АГ болница „Света София” се натровиха с храна. Развалената манджа им е била сервирана в сряда, съобщиха от здравното заведение. Повечето от бъдещите майка са с патологична бременност, пише "Монитор". Жените вече са добре и до тежки случаи не се стигна. Това разясни заместник-директорката на болницата и завеждаща родилното отделение доц. Валентина Григорова.
Всички пациентки се разминаха само със стомашни проблеми и в резултат на тях съвсем леко обезводняване, допълни лекарката и уточни, че сред пострадалите има и хора
от персонала.
Вече са взети проби от жените, за да се знае точно какъв микроорганизъм е причинил стомашните неразположения. Лабораторните изследвания ще бъдат готови в понеделник или вторник.Бременните са консумирали ризото с пилешко месо, доставено от фирма, която снабдява с приготвена храна акушеро-гинекологичната болница. Става дума за кухня майка на фирмата „Мастер пик”, която храни нашите пациентки от една година, след като спечели търг за обществена поръчка.
Договорът ни с нея е за две години, обясни заместник-директорката. По думите й приготвените ястия от „Мастер пик” били безвкусни, разкашкани и с малък грамаж, който бил крайно недостатъчен за бременните да се нахранят.
Още преди инцидента проучвахме възможностите за предсрочното прекратяване на договорас фирмата, независимо че трябва да й платим неустойка, каза още за „Монитор” доц. Григорова. Вчера на пациентките в АГ болница „Св. София” бе раздадена сготвена и индивидуално пакетирана храна от друга фирма. Междувременно след проверка на агенцията по храните и Столичната районна здравна инспекция кухнята майка, от която са доставени манджите, за които има съмнение, че са предизвикали хранително отравяне в АГ болницата, беше затворена временно. Кетъринг фирмите са под особен надзор от страна на хранителната агенция и попадат в групата на високорисковите предприятия, защото изхранват много хора всекидневно, обясниха от агенцията.