ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ирина Андреева, Тетевен
Необходими продукти:
1 пакет замразено тесто „Фамилия”
300 г пилешко месо от бут
7 яйца
4-5 пресни чушки - по възможност различни цветове
2 средни стръка праз лук
1 връзка зелен лук
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
1 ч.л. синап
сол
червен пипер
черен пипер
олио
брашно (за разточването на тестото и поръсване на тавата)
кръгла тава с диаметър около 40 см
Начин на приготвяне:
Нарязвате пилешкото месо на малки късчета, овкусявате ги със синапа, сол и черен пипер. Оставяте да престои, докато приготвите другите продукти. Нарязвате чушките и праза на кръгчета, кромида на полумесеци, зеления лук и магданоза на ситно. В голям тиган запържвате първо чушките, след като омекнат, прибавяте кромида, пилешкото месо, праза, зеления лук и магданоза през интервал от около 2 минути. Разбърквате често. Овкусявате със сол, черен и червен пипер. Прибавяте 3 от яйцата, които не бива да разбърквате предварително в отделен съд и единия белтък на едно от другите яйца (с жълтъка по-късно ще намажете готовия продукт). Разбърквате, докато яйцата се запържат добре. От вече размразеното тесто вземете топка и половина. Разточете го в кръг, по-голям от тавата, така че краищата след това да загърнат плънката, но в средата да остане малко пространство. Поставете тестото в намаслената и поръсена с брашно тава. Изсипете плънката по цялата му повърхност равномерно. Загърнете тестото, което излиза от тавата, навътре. Нека се вижда в средата част от плънката. Счупете другите 3 яйца направо върху тестото (като за яйца на очи). С останалото тесто, което сте разточили на тънко, изрежете дълги ивици и дайте воля на фантазията си за украса. Аз направих една плетеница и кокошка според тематиката на конкурса, но вариантите са безкрайни.
Намажете с жълтъка тестото и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна до златисто.