ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти: 30-40 лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 400 г кайма, 5 яйца, 600 г сирене, половин връзка пресен лук, половин връзка копър, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. червен пипер, 5 с.л. олио, кисело мляко (по желание) за гарнитура.
Начин на приготвяне: Лукът и лозовите листа се накълцват на ситно и се слагат в загрятото олио, за да се запържат. Прибавя се каймата и се бърка, докато се запържи. При нужда се долива малко топла вода. Добавя се предварително оризът и се овкусява с черния пипер. Долива се вода (около 100 мл) и се разбърква, докато оризът набъбне. Яйцата се разбиват и се сипват в набъбналия ориз. Поръсва се с червен пипер и се прибавят натрошеното сирене и накълцания копър. Разбърква се добре. Сместа се прехвърля в намазнена тава и се долива топла вода – към 800 мл. Писюр сармата се слага да се пече на 200 градуса, докато се стегне напълно. Поднася се с кисело мляко.