ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Виолета Матева, Камено
Необходими продукти:
1 ч.ч. топло прясно мляко
100 мл топла вода
20 г мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
1 яйце без жълтъка
750 г брашно
200 г сирене
сусам
Начин на приготвяне:
Разтворете маята със захарта в топлата вода и оставете да шупне. Замесва се тесто и се оставя да втаса 30-40 мин. Премесва се и разделяме на 4 топчета. Трите се разточват на обли кори, намазват се с олио и се поръсват със сирене. Нареждат се една върху друга в тава с хартия за печене. С нож се нарязва на 8 сектора, като се започва на 2 см от периферията. Вземат се връхчетата едно по едно от центъра и се извиват назад, пъхват се под края на питката. От останалото тесто се отделят малки топчета тесто. Едното е за подложка в средата, а другото - за оформяне на числото с годините. Останалото се разточва на правоъгълник, намазан с олио и поръсен със сирене, който се навива на руло. Нарязва се на 4 цилиндъра, а те се срязват на диагонал. Получените листенца се нареждат около топчето в средата. Оставя се да почине 20 мин, намазва се с разбит жълтък с малко олио и се поръсва сусам. Печем в загрята фурна около 35 мин до готовност заедно с малка тавичка с числото, като за него е нужно по-малко време за печене. Изважда се и се монтира числото с годините с клечки за зъби. Питката за рожден ден е готова. Може да направите и без сирене, пак е вкусна!
Добър апетит!