От Райна Босакова-Петкова, с. Априлово
Необходими продукти:
За тестото:
2 кг брашно
2 кубчета мая
2 яйца (единият жълтък
се оставя за намазване)
1 майонеза
500 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
масло
маково семе за поръсване
За розичките:
брашно
вода
сол
червена сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в предварително затопленото прясно мляко, като се добавят 3 с.л. брашно и 1 с.л. захар, покрива се с кърпа, оставя се да шупне. Брашното се пресява, като към него се добавя 1 с.л. сол, изсипва се в купа и се прави кладенче в средата. Прибавят се шупналата мая, майонезата, 3 с.л. олио и двете яйца (без единия жълтък). Замесва се меко тесто, като се добавя още брашно при необходимост. Когато започне да се отделя от купата, значи е готово. Така замесеното тесто се бие 100 пъти в работния плот и пак се премесва, докато се хомогенизира. Дели се на 4 топки. Всяка се разточва на правоъгълници, слагат се един върху друг, намазани с разтопеното масло, като последният се пропуска. Реже се на 7 еднакви ленти по дължина. Всяка лента се усуква добре, завързва се на възел с краищата отдолу. Подреждат се в намазнена тава.
Оформяне на розичките:
Замесва се тестото, разточва се и се изрязва с форма на кръгчета с диаметър 4 см. Розичката се оформя, като едно кръгче се навива на руло и още две се увиват около него. Оцветява се.
В средата на всяко възелче се поставя по една розичка, предварително оцветена в сладкарска боя. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си, намазва се с жълтъка и се поръсва с маковото семе. Пече се на най-долната решетка на фурната, първоначално на 170 градуса, докато добие златисто-кафяв цвят, покрива се с фолио и след това се допича на 200 градуса до готовност.
Надявам се, че рецептата ми ще бъде публикувана. Желая ви все така успешна и ползотворна работа!