ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Ваня Бикова, Пазарджик
Необходими продукти:
1,200 г брашно
600 мл вода
3 с.л. захар
1 яйце
1 пакетче суха мая
500 г тахан халва
2 с.л. олио
3.с л сусам
125 г маргарин
1 суров жълтък за намазване
За подхващане на маята:
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
3-4 с.л. брашно
200 мл хладка вода
Начин на приготвяне:
Подхващаме маята, като я разтваряме в хладката вода, добавяме захарта, солта и брашното. Разбъркваме и оставяме на топло, докато сместа изпълни съда. Пресяваме брашното, правим кладенче и добавяме захарта, яйцето, олиото и подхванатата мая. Замесваме тесто (не трябва да залепва по пръстите) и оставяме да втасва половин час. След това го разделяме на топки, които оставяме да си починат 15 минути. Всяка топка разстиламе под формата на кръг.
Мажем с маргарин и поръсваме с натрошената халва. Навиваме на руло и завързваме на възел. Всяка топка поставяме в намазнена предварително тава. От тестото може да се направят и кифлички, като всеки кръг се разделя на две части и се навива. Оставяме питата отново да втасва, докато изпълни тавата хубаво. Отгоре се маже с разбития жълтък и се поръсва със сусам. Питата се поставя в предварително загрята фурна на 100 градуса и се пече на 180 градуса с вентилатор 25-30 минути.