От Добринка Петкова, Мездра
Необходими продукти:
1 кг брашно
500 мл прясно мляко
2 яйца
2 ч.л.
захар
1 с.л. сол
11 г
суха мая
2 с.л. олио
За плънката:
350 г шунка
100 г кашкавал
3-4 с.л. кетчуп
1 ч.л. риган
магданоз
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с топлото мляко и захарта. Оставя се да шупне. След това с останалите продукти (без 1 жълтък) се замесва меко тесто. Оставете да втаса и го разделете на 4 топки. Всяка разточете на правоъгълна кора, поръсете с кетчуп, настъргана шунка, лентички кашкавал, магданоз и риган. Завийте на руло и го нарежете на триъгълници. Наредете ги в намаслена тава и ги оставете да втасат. Намажете ги с разбит жълтък с малко олио и поръсете със сусам. Така направете и с другите топки тесто. Печете на 180 градуса за 35-40 минути. Подходящи за закуска с айрян или плодов сок.