BG EN

Плащаме 300 лева за шампанско, приготвяно в кочини

Животът днес

Плащаме 300 лева за шампанско, приготвяно в кочини

14230
на 19.06.2017
Плащаме 300 лева за шампанско, приготвяно в кочини
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Газирано вино, познато с името на едноименната напитка шампанско, се прави в кочини край Пловдив, съобщава „Монитор“. Проверка показа, че в помещения на изоставени свинеферми се бутилират стотици шишета на ден, които поемат към курортите и скъпите заведения в столицата, където бройката се продава за поне 300 лева.

препоръчано

Поредната импровизирана фабрика била разбита преди три дни в района на Перущица, където в помещенията, в които до скоро са били гледани животни са открити 45 литра етилов алкохол в пластмасови съдове. В друга стая пък имало огромен бидон от 600 литра, който също бил пълен със заготовката за газирано вино. Оказало се, че нелегитимният производител ползвал етиловия алкохол, който разреждал с вода и ароматизатори, за да се получи близък до шампанското вкус. След това напитката била газирана с „кислородни патрони“ и бутилирана.

Част от готовата продукция била открита в съседно помещение. Там имало 1765 бутилки без никакви документи за платен акциз и бандероли. По думите на експерти направата на шампанско менте никак не представлявала сложен процес. За начало трябвало да се набавят празни бутилки. Те се изкупували от заведенията, където кръчмарите ги търгували между 50 стотинки и лев за бройката. Най-предпочитани били френските марки, които пълни в оригинал стрували над 300 лева за шише.

Фалшификаторите държали целостта на етикета да е запазена, тъй като той бил най-трудното нещо за копиране при ментето. Шампанското от една от най-скъпите марки на родния пазар пък например имало етикет от специална хартия, която ценителите на тази напитка разпознавали само с допир. Ако случайно обаче той е разкъсан, то нелегалните производители имали решение и за това. Те имали богат набор от хартии, които наподобявали оригинала. Тапите, фолиото и специалните телчета, които държат капачките на място, се правели в домашни фабрики с евтини и широкоразпространени машини. Най-лесното според производителите била направата на самата течност. Тя се получава от чиста вода, винена есенция, алкохол и машина за газиране.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК