ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Виолета Матева, Камено
Необходими продукти:
1 кубче
мая
1 кг брашно
1 ч.ч.
прясно
мляко
1 к.ч. кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 яйце
За намазване:
1 жълтък
сусам за поръсване
50 мл олио
Начин на приготвяне:
Маята се разбива в 100 мл топло прясно мляко със захарта и се оставя да шупне. Пресява се брашното и в средата се сипва останалото прясно мляко, кисело мляко, олио, яйце, шупналата мая и солта. Замесва се средно меко тесто и се оставя да втаса.
Премесваме и разделяме на 3 топчета. Всяко се разточва на обла кора и се намазва с олио, нареждат се едно върху друго. В средата се поставя чаша с отвора надолу.
Нарязва се на 8 сектора. Всеки сектор се нарязва на още 3 части, които се сплитат, като краищата се подвиват отдолу. Оставя се в тавата оформената пита за 20 мин, после се намазва с разбит жълтък и се поръсва със сусам.
Печем 45 мин в загрята фурна.
Добър апетит!