ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Средно около 30 души преминават през спешните отделения на месец с изгаряния и травми след печене на чушки с горелки и изгърмели буркани със зимнина.
"Оказва се, че само в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на „Пирогов“ за последните два месеца са лекувани тежки изгаряния от кипнало джибри за ракия. Други 15 пациенти са от групата на т. нар. „компотаджии“, но те са се изгорили и наранили най-вече от пръснали буркани с лютеница“, каза пред "Монитор“ завеждащият клиниката доц. Мая Аргирова.
Като най-опасни тя посочи травмите от изгаряния – общо 50% от всички постъпили в "Пирогов“. От тях 30 на сто са от газ.
През есента не малко хора ползват газови горелки за печене на чушки, патладжани и друга зимнина. Други пък палят синорите и стърнищата с тях без да гледат накъде духа вятърът и стават жертва на пламъка, поясни лекарката и уточни, че бумът обикновено е през месеците юли и август, когато хората си чистят нивите си.
Доц. Аргирова обясни, че изгарянията от огъня на газова бутилка винаги са тежки, тъй като пламъкът обхваща голяма част от тялото. В резултат раните са обширни и дълбоки. Реанимацията на клиниката е пълна с пострадали при такива инциденти. 80% от всички случаи са на пациенти, обгорели от газови бутилки.
Лекарите прогнозират, че до края на ноември, когато приключва варенето на ракията, броят на поразените от казаните ще пълнят не само клиниките и отделениято по изгаряния, но и токсикологиите.
Доц. Мая Аргирова прогнозира, че инцидентите от кипнали джибри и лютеница и гръмнали компоти със зимнина тепърва ще се увеличават.
Лекарската практика сочи, че от инцидентите при приготвяне на зимнина най-тежки са тези от доматени пюрета, защото раните дори да са на малък периметър са дълбоки.


